17 februari 2011

Tillfälliga skatter är sällan tillfälliga

Sossarnas kriskommission har kommit fram till att partiet måste gå tillbaka till basen, dvs. att bl.a. driva frågan om att landet behöver högre skatter. Om det blir ett framgångskoncept vid valet 2014 återstår att se.

En annan idé man har är att göra en översyn av hela skatte-systemet och det tillsammans med borgarna. Det är nog dags för det. Det är tjugo år sedan vi hade en skattereform. Den "underbara natten" inträffade 1983 då bl.a. marginalskatten sänktes. Sedan hade vi nästa reform 1990-91 då marginalskatten åter sänktes. Båda reformerna skedde i samarbete över blockgränsen.

Den sänkta marginalskatten spräcktes rejält 1995 då sossarna införde "värnskatten" på 5 % som drabbade de med högre löner. Att kalla en höjd inkomstskatt för "värnskatt" anser jag är helt fel. "Värnskatter" hade vi i Sverige under första och andra världskriget för att finansiera ökade försvarskostnader. Även i andra länder har man haft extra skatter för att finansiera ökade militärutgifter. "Värnskatten" skulle dessutom vara tillfällig. Nu har det gått mer än 15 år och den är fortfarande kvar.

Att tillfälliga skatter blir permanenta är inget nytt. När slottet Tre Kronor brann 1697 och ett nytt (de nuvarande slottet) skulle byggas började man ta ut en tillfällig skatt, kallad "slottsbygg-nadshjälpen". Den skulle bara finnas i fyra år men togs ut under 80 år! År 1719 infördes en tillfällig "betalningsavgift" - som beslutades för ett år i taget - för att man skulle kunna betala av den stora statsskuld man hade. Den skatten fanns kvar till 1809 för att sedan gå upp i de övriga skatter man hade. År 1960 infördes en ny tillfällig skatt, omsättningsskatten på 4,2 %. Den heter numera "momsen"...

Det är inte bara ordet "värnskatt" som politikerna missbrukat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...