21 juli 2010

Extraknäckande chefer försenade blanketterna

För ett trettiotal år sedan var den 15 februari den dag då privatpersoner senast skulle lämna in sin självdeklaration. Alla blanketter, anvisningar och annat som behövdes måste vara klara och tryckta före årsskiftet. December var en hektisk period. Innan tryckov kunde ges måste varje blankett etc. fastställas genom ett protokoll, underskrivet av ansvariga chefer på dåvarande Riksskatteverket (numera Skatteverkets huvudkontor).

Vid varje årsskifte trädde också många nya skattelagar och förändringar av dem i kraft. Suget efter information om nyheterna var stort. Ett privat företag med säte i Göteborg hade i stort sett monopol på all skatteinformation av den här typen den här tiden. Företaget arrangerade även så kallade skattedagar runt om i landet i slutet av varje år och olika föredragshållare berättade om de kommande nyheterna. Åhörare var revisorer, skattekonsulter, företagare men även många skattetjänstemän som betalade dyrt för att få vara med.

Att vara föredragshållare på dessa skattedagar var ett lönande extraknäck för ett par av de höga cheferna på Riksskatteverket. Om de tog semester eller åkte i tjänsten vet jag inte. De kanske motiverade sina utflykter genom att även passa på att besöka ett lokalt skattekontor..

Men dessa chefer, som hade en nyckelposition på verket, var alltså borta från sina tjänsterum denna bråda tid i slutet av året då allt skulle gå i tryck. Det medförde att de protokoll som behövdes för att ge trycklov blev liggande. Ingen annan kunde skriva på dem. Det i sin tur medförde förseningar och fördyringar och en massa merarbete, ängslan och oro för många medarbetare. Dessutom riskerade viktiga blanketter och annan information komma ut för sent. Och så här var det år ut och år in den här tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...