25 juli 2010

Enklaste sättet att sänka din inkomstskatt

Svenska staten och kyrkan har hängt ihop sedan Gustav Vasas tid. Kyrkan har alltid haft beskattningsrätt men den försvann för tio år sedan när kyrkan och staten skildes åt. Det som från början var ett tionde och sedan blev kyrkoskatt övergick från år 2000 till att bli en kyrkoavgift. Men den betalas bara av de som fortfarande är medlemmar i svenska kyrkan.

I dag är bara sju av tio svenskar med i kyrkan. Den nyttjas allt mindre: bara 56 % av de nyfödda döps i kyrkan och endast 41 % av vigslarna sker där. Fortfarande är det en majoritet (83 %) som får en kyrklig begravning (Alla - oavsett medlemskap - har dock rätt att bli begravda och betalar därför en begravningsavgift via skatten. Den är i snitt ca 0,25 kr på varje intjänad hundralapp, men varierar kraftigt mellan kyrkans olika församlingar, från några tiotal ören till över en krona).

Du som är med i kyrkan betalar även kyrkoavgift. Den är i grova drag knappt en procent av inkomsten (den kommunalt beskattningsbara). Kyrkoavgiften varierar mellan landets kommuner och församlingar och är så här mycket på varje intjänad hundralapp: Stockholm 0,62 - 1,03 kr; Göteborg 0,84 kr; Malmö 0,78 kr; Norrköping 0,97 - 1,60 kr; Örebro 0,97 - 1,34 kr; Gotland 1,28 - 1,76 kr.

Om du är 25 år och tjänar 25 000 kr i månaden och bor i Stockholm så kommer du att betala nästan 100 000 kr i kyrkoavgift fram till den dag du går i pension. Om du går ur kyrkan i dag och sparar pengarna kan du kosta på dig en rejäl jordenruntresa när du blivit pankis. Det du!

Det är inte många medlemmar som regelbundet besöker sin kyrka. De flesta kvarstår som medlemmar av slentrian eller nostalgi. Den vanligaste ursäkten från de som vill vara kvar är att man värnar om gamla kyrkobyggnader. Om du tillhör den kategorin ska du veta att du via din statliga skatt varje år ändå bidrar med nästan en halv miljard till att bevara kyrkans byggnader. Så stort är nämligen statsbidraget till kyrkorna. Det här beloppet höjdes från 150 miljoner kr för bara något år sedan.

Vill du gå ur kyrkan? Skriv ett vanligt brev till din församling och tala om det. Uppge ditt namn, din adress och ditt personnnumer. Underteckna brevet med din namnteckning. Om du gör det före november slipper du kyrkoavgiften nästa år.

PS. Jag gick ur kyrkan redan som nioåring, i mitten av 1950-talet. Det var nämligen först då som det blev möjligt att gå ur. Min far som inte gillade präster och kyrkor hängde på låset första dan det var möjligt. När han gick ur så försvann jag samtidigt ur kyrkans famn. Jag har sedan dess inte fått anledning att gå med igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...