9 juli 2010

Bra jobbat, Beatrice!

Hör och häpna! Äntligen börjar det hända något med den ineffektiva polisorganisationen i vårt land. Vi har drygt ett 20-tal polismyndigheter plus Rikspolisstyrelsen, Säkerhetspolisen m.fl. som ska försöka samarbeta med varandra. Ibland går det inte särskilt bra och gangstergängen skrattar åt dem. Men nu börjar det röra på sig åt rätt håll.

Justitieminister Beatrice Ask tillkännagav häromdagen att hon tillsätter en utredning som ska se över polisens organisation med siktet inställt på en enda nationell polismyndighet. Men hon var inte helt säker på att det skulle lyckas, då hon brasklappade och sa att det kanske kunde bli regioner i stället.

Det blir ett tufft jobb för den här utredningen, som dessutom ska vara parlamentariskt tillsatt, dvs. med ledamöter från båda politiska blocken. Om nu alla ställer upp förstås?

Jag skulle tro att polisfacket och de maktfullkomliga polischefer som riskerar att mista sina positioner redan börjat slipa sina knivar för att göra vad man kan för att behålla den bestående ordningen. Mitt tips är man landar i någon slags kompromiss med några regionala polismyndigheter när utredandet och remissbehandlingen tuggat färdigt om ett antal år.

Och om det tyvärr blir regioner i stället för en enda nationell myndighet så måste den regionaliseringen säkert samordnas med den utredning om statens regioner som Skatteverkets förre generaldirektör Mats Sjöstrand just nu jobbar med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...